Αντρέας Παπαθανάσης & Στέφανος Μπαλάσκας​

epanekinisi
post1

Αντρέας Παπαθανάσης

Επανεκκίνηση του ομίλου ΕΛΕΤΑ με καινοτόμα προγράμματα

Συνέντευξη στην Τάνια Μπαλαμπάνη

«Αν δεν κινηθούμε διαφορετικά, θα παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο που είμαστε εδώ και 20 χρόνια», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ml Market Leader ο Αντιπρόεδρος του ομίλου αγορών ΕΛΕΤΑ, κ. Αντρέας Παπαθανάσης. Το ML φιλοξενεί δύο από τους βασικούς συντελεστές του ομίλου, τον κ. Παπαθανάση και τον κ. Στέφανο Μπαλάσκα, Πρόεδρο του ομίλου, που δεν διστάζουν να αποκαλύψουν το σκηνικό πριν από την οικονομική κατάρρευση, να εξηγήσουν το μοντέλο συνεργασίας με την ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ και να μιλήσουν για τη σημερινή θέση του ομίλου ΕΛΕΤΑ. Προϋπόθεση για την επιτυχή περαιτέρω πορεία του ομίλου είναι πως «πρέπει να καταλάβουν τα μέλη του ομίλου ότι θέλουμε να βρεθούμε κοντά, να μην υπάρχει απόσταση από τη Διοίκηση», αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης. Τέλος, ο κ. Μπαλάσκας ευχαριστεί τους συνεργάτες του που βοήθησαν να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας και εξηγεί με σαφή τρόπο ότι «τώρα, ο όμιλος αγορών ΕΛΕΤΑ πάει πάρα πολύ καλά. Για να γίνει αυτό διορθώσαμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Εμπιστεύτηκα κάποιους ανθρώπους από τον όμιλο που ήθελαν να αποκομίσουν οφέλη για τον εαυτό τους και είπαν ψέματα εις βάρος μου».
> Κύριε Παπαθανάση, ο όμιλος αγορών ΕΛΕΤΑ φαίνεται να περνά σε νέα εποχή. Σε ποια θέση βρίσκεται τώρα η εταιρεία και πως διαμορφώνεται η στρατηγική της;
Γνωρίζω τον κ. Μπαλάσκα και είμαι μέλος του ομίλου εδώ και 20 χρόνια. Συμμετείχα στις δραστηριότητες του ομίλου, αλλά όχι ενεργά, ενώ ως μέλος του φρόντιζα να μην έχω οικονομικά υπόλοιπα. Μετά το 2016 εντάχθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο και διαπίστωσα μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν επιδιώξαμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά μας, που ήταν ένα αγκάθι. Όμως, έπρεπε να βρούμε και έναν σημαντικό «παίκτη» της αγοράς για να συμπορευτούμε. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ένα από τα σημαντικά αγκάθια όλων των ομίλων είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις συμφωνίες των μεγάλων εταιρειών. Αναζητήσαμε, λοιπόν, συνεργάτες. Μιλήσαμε με τη Spar μέσω του εκπροσώπου της στην Ελλάδα, με την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, καθώς και με άλλες εταιρείες. Τελικά, επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον Άγγελο Κρητικό.
> Ποια είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας;
Εγκατασταθήκαμε στα γραφεία της ΑΝΕΔΗΚ για ενάμιση περίπου χρόνο, έτσι ώστε να «κουμπώσει» πιο καλά η συνεργασία μας. Ο Άγγελος Κρητικός εφαρμόζει το «συμπορεύομαι μαζί» για ό,τι μπορεί να κάνει για τον όμιλο. Όμως, ό,τι μπορεί να κάνει ο όμιλος, θα γίνεται πλέον από εμάς. Έτσι, διακινούμε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας PROTON του ομίλου μέσω του logistics center της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, έχοντας παράλληλα διασφαλίσει και τις συμφωνίες των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
> Κύριε Παπαθανάση, τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Ποιες είναι οι προγραμματισμένες ενέργειες;
Επιστρέψαμε, λοιπόν, στον όμιλο και πραγματοποιούμε ό,τι πρέπει να γίνει. Έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά. Επανακυκλοφορήσαμε το περιοδικό του ομίλου, Proτιμώ, καθώς και τα φυλλάδια. Ανανεώσαμε την ιστοσελίδα www.protonmarkets.gr και οργανώνουμε σε επίπεδο data όλα τα μέλη του ομίλου, με την εφαρμογή του προγράμματος sell out. Μέσω αυτού του προγράμματος, η βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών για πρώτη φορά στην ιστορία των ομίλων θα λαμβάνει στοιχεία πωλήσεων από το κάθε μέλος. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζεται δειλά-δειλά, ενώ το σημαντικότερο βήμα του ομίλου θα είναι να σταθούμε στα πόδια μας πολύ καλά. Αυτή η χρονιά θα είναι ορόσημο για την επανεκκίνηση του ομίλου. Τα βήματα προς την ομαλοποίηση γίνονται και οι προμηθευτές βλέπουν με καλό μάτι αυτές τις κινήσεις. Το 2022 θα είναι πιο ελπιδοφόρο, γιατί όλες οι εταιρείες είναι κοντά μας. Ούτως ή άλλως είμαστε η δεύτερη δύναμη ανάμεσα στους ομίλους, ενώ αναμένουμε και τις γενικότερες εξελίξεις στον ΕΛΟΜΑΣ. Επίσης, θεωρώ πως την επόμενη χρονιά θα εντάξουμε και καινούργια μέλη στον όμιλο.
> Στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, αυτό των ισχυρών «παικτών» του λιανεμπορίου, ποιο είναι το μέλλον των ομίλων; Υπάρχει ισχυρή άμυνα;
Οι παραγωγικές εταιρείες πρέπει να κρατήσουν 1 ή 2 ομίλους, τους οποίους όμως θα στηρίξουν, γιατί οι όμιλοι αποτελούνται από εταιρείες που είναι ένας χρηματοδότης της βιομηχανίας. Είμαστε οι επιχειρηματίες που πληρώνουν με μετρητά, με αποτέλεσμα να υπάρχει η άνεση της πίστωσης προς τους μεγάλους «παίκτες». Αν εμείς δεν είμαστε εδώ, θα έχουν πρόβλημα. Εμείς, στον όμιλο αγορών ΕΛΕΤΑ αποδείξαμε ότι είμαστε εδώ. Είμαστε ο μοναδικός όμιλος που το Δ.Σ. παρίσταται στις συμφωνίες. Είμαστε ο μοναδικός όμιλος που δεν έχει χάσει ένα μέλος, παρότι περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Είμαστε ο μοναδικός όμιλος που οι συμφωνίες αφορούν μόνο τον όμιλο αγορών ΕΛΕΤΑ. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να πάρουμε κάτι παραπάνω για τις επιχειρήσεις μας. Αυτή είναι η φιλοσοφίας μας.
> Αναφέρεστε στο βασικό πρόβλημα των ομίλων, όπου μετά την κεντρική συμφωνία με τον όμιλο ακολουθούν οι συμφωνίες των μελών.
Όπως προανέφερα, το νέο πρόγραμμα sell out είναι ένα εργαλείο που θα μετρήσει τη δυναμική του κάθε μέλους και αντίστοιχα το κάθε μέλος θα αποκομίσει τα κέρδη που του αναλογούν. Αν θέλει, λοιπόν, κάποιο μέλος να πουλήσει τα προϊόντα μιας εταιρείας, ενώ κάποιο άλλο μέλος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα ή δεν θέλει, τότε το κάθε μέλος θα πάρει αυτό που του αναλογεί. Όλοι ξέρουμε πως σήμερα δεν υπάρχουν «λεφτά τζάμπα» στην αγορά, ούτε η βιομηχανία πληρώνει χωρίς αντίκρισμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
> Αλλάζει, δηλαδή, το σημερινό μοντέλο.
Αν δεν κινηθούμε διαφορετικά, θα παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο που είμαστε εδώ και 20 χρόνια. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, να αυξήσουμε τις συμφωνίες, αυξάνοντας παράλληλα τις πωλήσεις των μελών του ομίλου. Αυτά τα δύο στοιχεία θα αποτελέσουν τη δυναμική του νέου μοντέλου του ομίλου ΕΛΕΤΑ. Η πρακτική του να ανέβει μία μονάδα η συμφωνία και εσύ να εξακολουθείς να πουλάς τα ίδια, δεν έχει ενδιαφέρον. Πρέπει να ανέβουν και οι πωλήσεις.
> Ποιος είναι ο σημαντικότερος στόχος για εσάς;
Είμαστε εδώ για τον όμιλο. Δεν είμαστε στελέχη που κάνουν τις εμπορικές συμφωνίες. Ακόμα, πρέπει να καταλάβουν τα μέλη του ομίλου ότι θέλουμε να βρεθούμε κοντά, να μην υπάρχει απόσταση από τη Διοίκηση. Είμαστε εδώ. Αξίζει να αναφέρω πως τα μέλη του ομίλου ΕΛΕΤΑ δεν πληρώνουν συνδρομή με την ένταξή τους. Παρότι ο όμιλος έχει αντιμετωπίσει αρκετές οικονομικές δυσκολίες, δεν υπάρχει ετήσια συνδρομή.
> Υπάρχει πρόγραμμα ένταξης νέων μελών;
Η ένταξη νέων μελών δεν σταματάει ποτέ.

Στέφανος Μπαλάσκας

Οι προμηθευτές επιβραβεύουν τις κινήσεις μας

Η πορεία του ομίλου αγορών ΕΛΕΤΑ, οι εκτιμήσεις και η στρατηγική για το 2021, οι σχέσεις με τη βιομηχανία, όλα συζητιούνται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Στέφανος Μπαλάσκας, Πρόεδρος του ομίλου, στο ml Market Leader. Ο κ. Μπαλάσκας πιστεύει ακράδαντα «ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε αναδειχθεί σε μία μεγάλη, αξιόλογη δύναμη ανάμεσα στους υπόλοιπους ομίλους. Έχουμε 450 μέλη-συναδέλφους με 600 καταστήματα. Οι εταιρείες μας χρειάζονται στην αγορά».
> Κύριε Μπαλάσκα, η αγορά μπορεί να αναρωτηθεί γιατί επανήλθατε μετά από 4 χρόνια.
Χρωστάγαμε. Όποιος χρωστάει δεν μπορεί να μιλήσει στην αγορά. Ντρεπόμασταν γιατί είχαμε οφειλές. Ο όμιλος αγορών ΕΛΕΤΑ έπρεπε να είχε στο ταμείο του εκατομμύρια. Αντιθέτως, χρωστούσε εκατομμύρια. Τον εξυγιάναμε και προχωράμε… Αυτήν τη στιγμή, δεν μιλάμε για να κάνουμε φασαρία στην αγορά. Μιλάμε, γιατί δεν χρωστάμε. Φυσικά, έχουμε χάσει αρκετό χρόνο. Πόσο μάλλον, εγώ, που δεν είμαι και ο «μικρός της παρέας»! Τώρα, ο όμιλος αγορών ΕΛΕΤΑ πάει πάρα πολύ καλά. Για να γίνει αυτό διορθώσαμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Εμπιστεύτηκα κάποιους ανθρώπους από τον όμιλο που ήθελαν να αποκομίσουν οφέλη για τον εαυτό τους και είπαν ψέματα εις βάρος μου. Στο διάστημα αυτό, με τη βοήθεια του Αντρέα Παπαθανάση, του Δημήτρη Τούμπανου, καθώς και των μελών που κατάλαβαν ότι οι διαδόσεις που αφορούσαν εμένα ήταν ψευδείς, καταφέραμε να ορθοποδήσουμε και να μηδενίσουμε τις οφειλές του ομίλου. Τώρα μπορούμε να μιλάμε με άλλο στιλ και σθένος. Ακόμα, θέλω να τονίσω πως στο διάστημα αυτό των τεσσάρων ετών, δεν αποχώρησε κανένα από τα μέλη του ομίλου! Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του ομίλου που κατάλαβαν από την αρχή την πραγματικότητα. Η λάσπη έφυγε και έμεινε η αλήθεια. Όμως, για να λάμψει η αλήθεια χρειάζεσαι ανθρώπους που θα ανακαλύψουν την αλήθεια και θα σε βοηθήσουν, όπως ο Αντρέας Παπαθανάσης και ο Δημήτρης Τούμπανος, που αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τον όμιλο παρά με τις δικές τους επιχειρήσεις. Ειδικά, ο Αντρέας που βοήθησε να αποκαλυφθούν οι ατασθαλίες. Πίστεψε σ’ εμένα και βρίσκεται πλέον στην ηγετική ομάδα του ομίλου.
> Άρα, έγινε ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα στον όμιλο.
Στον όμιλο πλέον συμμετέχουν μόνο «καθαρά» άτομα. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου απαρτίζεται από τους Στέφανο Μπαλάσκα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Αντρέα Παπαθανάση, Αντιπρόεδρο, καθώς και τα μέλη, Δημήτρη Τούμπανο από τη Ναύπακτο, Σωτήρη Τσεσμελή από την Κομοτηνή και Γιώργο Κωνσταντινίδη από την Έδεσσα. Επομένως, τα μέλη του Δ.Σ. βοηθούν πλέον τον όμιλο όπως αρμόζει, δηλαδή ως ενεργά διοικητικά μέλη. Δεν αποφασίζει μόνο ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Συμμετέχουν όλα τα μέλη του Δ.Σ., ενώ ο καθένας από εμάς έχει αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο. Έχουμε όλοι μας έναν κοινό στόχο –να πάει ο όμιλος καλά. Δεν έχουμε αμοιβές, πλην των βασικών εξόδων των μελών που βρίσκονται εκτός Αττικής.
> Άρα, έγινε ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα στον όμιλο.
Οι προμηθευτές κατάλαβαν ότι ο στόχος μας ήταν η εξυγίανση του ομίλου και βλέπουν θετικά αυτές τις εξελίξεις. Το 95% των εταιρειών επιβραβεύει τις κινήσεις μας και μας πιστεύει. Πιστεύω ότι είναι αληθινή η αγορά και ότι δεν υπάρχει «δεύτερη όψη». Βρίσκομαι 25 χρόνια σ’ αυτήν την αγορά και τα στελέχη της βιομηχανίας γνωρίζουν ότι είμαι αληθινός. Με βάση, λοιπόν, αυτές τις προϋποθέσεις προχωράμε για κάτι καλύτερο. Ουσιαστικά για τον όμιλο αγορών ΕΛΕΤΑ έχει ξημερώσει μία άλλη μέρα, ξεκάθαρη. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε αναδειχθεί σε μία μεγάλη, αξιόλογη δύναμη, ανάμεσα στους υπόλοιπους ομίλους. Έχουμε 450 μέλη-συναδέλφους με 600 καταστήματα. Οι εταιρείες μας χρειάζονται στην αγορά.
> Ποια είναι η συνεργασία σας με την ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ;
Συνεργαζόμαστε με τον Άγγελο Κρητικό, έναν πολύ καλό άνθρωπο. Μάλιστα, στις συζητήσεις μας του έχω πει ότι «θα φύγουμε από εσένα, όταν μας διώξεις εσύ». Τον ευχαριστώ για ότι έχει κάνει μέχρι στιγμής για τον όμιλο. Μιλάω, πάντα για εμένα. Όταν αποχωρήσω, ας πάρουν όποια απόφαση νομίζουν οι υπεύθυνοι του ομίλου. Εφόσον, αυτή η επαγγελματική συνεργασία συμφέρει τον όμιλο, θα είμαστε με την ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Αξίζει, επίσης, να αναφέρω πως αυτή η συνεργασία που στηρίζεται καθαρά στη φιλία δεν αποφέρει κέρδος στην ΑΝΕΔΗΚ. Ο Άγγελος έχει μπέσα, τον ενδιαφέρει η δουλειά του και του εύχομαι πολύ σύντομα να βρίσκεται η εταιρεία του μέσα στην πεντάδα.
> Ποια είναι η θέση των ομίλων σήμερα;
Οι όμιλοι δεν είναι το μαγαζί μας! Η διαχείριση ενός ομίλου απαιτεί πείσμα, επιμονή και καλό κουμάντο. Δυστυχώς αυτά που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν. Ήθελα το λιανεμπόριο ενωμένο. Κανένας δεν άκουσε! Όσοι άκουσαν, φρόντισαν να καρπωθούν. Γι’ αυτό οι όμιλοι βρίσκονται υπό διάλυση. Δεν υπάρχει όμιλος αγορών αυτή τη στιγμή που να πει «είμαστε μάγκες».
> Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις μέσα στους ομίλους αγορών, ενώ παλαιότερα υπήρχαν, δεν είναι έκπληξη για εσάς;
Για τη σημερινή κατάσταση φταίνε μόνο οι όμιλοι και ο κάθε υπεύθυνος που κάθεται στην καρέκλα και δουλεύει για το συμφέρον του. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που ενδιαφέρθηκαν για το συνολικό συμφέρον.
> Επικρατεί η άποψη πως οι προμηθευτές δεν δίνουν ίσες ευκαιρίες στις μικρές ελληνικές λιανεμπορικές, όπως στις μεγάλες.
Οι προμηθεύτριες εταιρείες εφαρμόζουν το «διαίρει και βασίλευε». Αδικούν τους σωστούς και δίνουν όπου νομίζουν ότι πρέπει να δώσουν. Όμως, δεν μπορούμε να παρέμβουμε γιατί αποφασίζουν εκείνοι τη στρατηγική των εταιρειών τους. Επομένως, με τους προμηθευτές συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά, μιλάμε πάντα για το ελληνικό λιανεμπόριο. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει διαφορετική νοοτροπία.
> Σε ποια σημεία πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις της πολιτείας για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά;
Είναι δύσκολο να παρέμβει η πολιτεία στον δικό μας κλάδο. Η πολιτεία πρέπει να βρει άξια στελέχη, που να μην βλέπουν μόνο το πολιτικό συμφέρον. Πρέπει να υπάρχει ευνομία. Να βλέπουν το συμφέρον των επιχειρήσεων του ελληνικού λιανεμπορίου και να τις βοηθούν.
> Κάνοντας τον απολογισμό της διαδρομής σας ως επιχειρηματίας, θεωρείτε ότι υπάρχει συνταγή για την ανάπτυξη μιας εταιρείας;
Η συνταγή είναι ανάλογη με την…αδυναμία του κάθε επιχειρηματία. Η δική μου ήταν να έχω πάντα καλό όνομα, να είμαι έντιμος. Αυτό μου βγήκε σε καλό. Στο τέλος, λοιπόν, της καριέρας μου καταλαβαίνω τα συναισθήματα των ανθρώπων από τον τρόπο που μου μιλάνε και με κοιτάνε στα μάτια. Τώρα, αν έχω αποκτήσει ένα ευρώ παραπάνω ή λιγότερο, αυτό δεν με ενδιέφερε ποτέ. Δεν ήταν ο απώτερος στόχος μου.
Άλλα Άρθρά
023
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Proton Market Μπαλάσκας

Τα καταστήματα ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ DELICATESSEN βρίσκονται για να δώσουν μια ποιοτική επιλογή στους καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής και να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και των πιο

Δες περισσότερα
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Proton Market στην Σαντορίνη

Το υπερσύγχρονο κατάστημα Central Market βρίσκεται για να δώσει μια ποιοτική επιλογή στους καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής και να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και των

Δες περισσότερα
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Νέο Protonmarket Μυκόνου

Το νέο υπερσύγχρονο κατάστημα Ornos Market έρχεται για να δώσει μια ποιοτική επιλογή στους καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής και να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και

Δες περισσότερα
Proton - Σήμερα
0
Εργαζόμενοι
0
Καταστήματα
0
Προϊόντα
0
Περιοχές