ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. τσαγιού µπέικιν πάουντερ
• 2 φακελάκια βανίλια σκόνη
• 1 πρέζα αλάτι
• 5 αβγά, χωριστά κρόκοι και ασπράδια
• 1 φλιτζ. ζάχαρη
• 2 φλιτζ. γάλα
• 1/2 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος λιωµένο
• 1 κουτ. τσαγιού αµµωνία
• 2 κουτ. σούπας γάλα χλιαρό
• 1 ασπράδι αβγού χτυπηµένο µε λίγο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε σε σφιχτή µαρέγκα τα ασπράδια αβγών. ∆ιαλύετε την αµµωνία στο χλιαρό γάλα. Αναµειγνύετε το αλεύρι µε το µπέι-κιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι. Χτυπάτε τους κρόκους µε τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε την αµµωνία, το µείγµα του αλευριού, το γάλα, το µισό βούτυρο και τη µαρέγκα. Αλείφετε µε βούτυρο τις παλάµες σας και ζυµώνετε τα υλικά καλά. Αφήνετε τη ζύµη να ξεκουραστεί για 4 ώρες τουλάχιστον. Κατά διαστήµατα τη δουλεύετε, πάντα µε βουτυρωµένα χέρια. Πλάθετε τη ζύµη σε κουλουράκια και τα βάζετε σε βου-τυρωµένα ταψιά, σε απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί φουσκώνουν πολύ µε το ψήσιµο. Τα αλείφετε µε το αβγό και τα ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C, για 15΄περίπου.